Aanname - schorsing en verwijdering
Kinderen hebben vanaf hun vier jaar recht op onderwijs. Ouders mogen in principe zelf bepalen op welke school (openbaar of bijzonder, al dan niet met een specifieke richting) zij hun kind willen aanmelden. Bij hen ligt dan ook in beginsel een keuze voor een school. Het is echter niet zo dat een kind tot de school waarop het is aangemeld toegelaten dient te worden. Een school mag namelijk ook bepaalde voorwaarden stellen aan de toelating. In het bijzonder onderwijs mogen scholen bijvoorbeeld eisen stellen op het gebied van denominatie zoals het onderschrijven van de identiteit van een school. Wordt niet aan een of meer van de toelatingsvoorwaarden voldaan, dan kan het bevoegd gezag van de school besluiten om het kind niet toe te laten/in te schrijven. Een dergelijk besluit dient echter wel met inachtneming van het wettelijk kader genomen te zijn.
Is een leerling eenmaal toegelaten/ingeschreven op een specifieke school, dan betekent dit niet dat hij altijd onderwijs op deze school mag blijven volgen. Soms kan het namelijk zo zijn dat het bevoegd gezag van deze school zich in bepaalde omstandigheden genoodzaakt ziet om een leerling een time-out te geven, te schorsen en/of, als uiterste maatregel, zelfs te verwijderen.
Het gedrag en/of opstelling van ouders c.q. verzorgers kan ook aanleiding zijn om tot deze uiterste maatregel van verwijdering van de leerling over te gaan. In het protocol is daarom een aparte paragraaf gewijd aan maatregelen die voorafgaand aan een verwijdering kunnen worden genomen bij onaanvaardbaar gedrag of een onaanvaardbare opstelling van ouders.
De volledige procedure is te vinden op de website van Elevantio https://www.elevantio.nl/fileadmin/user_upload/elevantio/Verantwoording/Protocol_aanname_schorsen_verwijderen.pdf